Краставиците в бутилки – метод, който решава няколко проблема. Засаждането на

...
Краставиците в бутилки – метод, който решава няколко проблема. Засаждането на
Коментари Харесай

Отглеждане на краставици в бутилки

Краставиците в бутилки – способ, който взема решение няколко казуса. Засаждането на краставиците в бутилки е повсеместен трик, който може да реши няколко казуса едновременно.

Този способ ще усили добива на краставици и също така, ви разрешава да си отгледате зеленчуци, без да имате градина! За разлика от саксиите, тук не е належащо особено да купувате бутилки.

Лесни са за преместване и най-важното, че съвършено пропущат слънчевите лъчи! Има няколко преимущества при развъждането на краставици в пластмасови бутилки.

Пластмасата защищава от измръзване.

Превръща се в преграда за почвени заболявания, бурени и инсекти.

Влагата се задържа и корените я получават съвсем мигновено.

Засаждането на растения е по-лесно.

Подготовка на семената
Дезинфекцирайте семената със слаб разтвор на калиев перманганат.

Подготовка на почвата
Почвата би трябвало да е пореста и рохкава. Можете да я купите от магазина или да я приготвите сами.

Ще ви трябват 4 съставния елемент: елементарна почва от градината, изгнили листа, торф и слънчогледови люспи за дренаж.

Засаждане на семената
Измийте добре бутилката. Отрежете деликатно една трета от горната част. Но не я изхвърляйте, въпреки всичко ще ви бъде потребна. Направете няколко дупки в дъното на бутилката.

Напълнете бутилката с приготвената почвена примес, оставяйки няколко сантиметра до ръба. За ранна годишна продукция би трябвало да се употребяват авансово покълнали семена. Можете да посеете 3-4 семена в 5-литрова бутилка. В бъдеще може да оставите единствено най-силното растение.

Какво следва?
За да ги пресадите в земята, би трябвало да изкопаете дупка, да отрежете дъното на бутилката, да засадите разсада дружно с бутилката и да покриете с пръст от горната страна.

Краставиците би трябвало да се отглеждат по този метод, до момента в който настъпи топло време и опасността от нощни студове отмине. След това, бутилката може деликатно да се извади от почвата.

За тези, които рядко посещават градината, има способ за засаждане, който не изисква постоянно поливане. За това семената се засаждат не в долната, а в горната част на бутилката.

Долната част би трябвало да бъде на половина напълнена с вода, а горната част, без похлупак, би трябвало да бъде сложена в нея посредством потапяне на гърлото на бутилката във вода. Краставиците ще си извличат вода сами. Остава единствено да я допълвате понякога.

Как да отглеждате краставици, в случай че нямате зеленчукова градина?
Достатъчно е просто да оставите разсада в бутилките. Методът е подобаващ за тези, които имат веранда или остъклен балкон. Но за него би трябвало да се избират самоопрашващи се сортове краставици. Но без контакт с почвата ще би трябвало да обърнете повече внимание на подхранването.

От втората седмица след поникването използвайте разтвор от 30 грама суперфосфат, 5 грама магнезиев сулфат, 15 грама калий и 5 грама амониев нитрат на кофа топла вода. Също по този начин се изисква понякога да пръскате растенията и да ги пазите от яркото слънце.

Както можете да видите, засаждането на краставици в бутилки от 5 литра е елементарен метод да получите мощен разсад, а в бъдеще и екологично чисти краставици.

Желаем ви сполучливи култивиран опити и великодушна годишна продукция!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР